vrijdag 28 september 2012

Hapje voor de Dronkaard

Tijdens onze vakantie op Lesvos, aten wij geregeld bij taverna Alonia. Het was lang geleden, want sinds de nieuwe eigenaars waren we niet meer zo te spreken over de kwaliteit van het eten. Echter, dit jaar besloten we om Alonia een nieuwe kans te geven, het was er tenslotte iedere avond vrij druk. We hebben er geen spijt van gekregen. De lamskoteletjes die Kirstie nam, leken wel op biefstuk! Lamskoteletjes hebben nog nooit zo gesmaakt als daar. Ikzelf nam de Méze Bekri. Het was direct mijn favoriet, want wat was dat lekker: Gebakken varkenshaaspuntjes in een saus van tomaten, paprika en uien.
Voor vanavond staat de Méze Bekri bij ons thuis op het menu, met gebakken aardappelschijfjes. Ik kook graag, dus vanavond is een soort van try-out. En als het mislukt? Geen nood, de patatboer zit om de hoek....

Méze Bekri (Μπεκρή μεζέ) betekent 'hapje voor de dronkaard'. In Griekenland wordt het vaak als meze bij een glas ouzo of wijn geserveerd.
Een meze is geen voorgerecht of onderdeel van een diner, maar een gerecht dat -koud of warm- pittig, gekruid en vaak gezouten, wordt geserveerd, meestal samen met andere mezethes, als een aparte eet-ervaring. (In het Grieks: “μεζέ” en in meervoud “μεζέδες” = mezethes)
Mezethes dienen om de smaak van de drank te vermeerderen en aan te vullen en om te voorzien in een goede achtergrond voor een sociaal samenzijn
In tegenstelling tot voorgerechten, (orektika) die bedoeld zijn om de eetlust op te wekken, is het in Griekenland normaal voor groepen vrienden en families om samen te komen of uit te gaan om mezethes te eten. Zij delen verschillende heerlijke gerechten, drinken een drankje, praten en lachen. De kleine bordjes en schaaltjes worden met iedereen gedeeld aan tafel. Dus dat gaat er totaal anders aan toe als bij ons, waar ieder zijn eigen bord heeft. Dit zorgt niet alleen voor een prachtige variatie aan smaken, maar creëert ook een levendige sfeer waar de Grieken om bekend staan.
Er zijn vele gerechten die traditioneel als mezethes worden gegeten, maar er is een grote flexibiliteit in wat er op tafel komt, afhankelijk van persoonlijke smaak. In menig taverna staat Méze Bekri op de kaart als hoofdmaaltijd. Zo ook bij Taverna Alonia.
Bekri Meze is lekker met witte rijst, aardappels uit de oven of gebakken aardappels. Met frisse groene salade als bijgerechtje.
Er zijn vele varianten op deze Griekse schotel. Zowel streektradities als persoonlijke smaak spelen hierbij een rol.

Ik maak het vanavond als volgt, voor 4 tot 6 personen, zodat we een portie in kunnen vriezen:

Ingrediënten:
- 1 pond varkenshaas
- 1 bakje grof gesneden ui
- 2 punt-paprika’s (rood en groen)
- 1 klein blikje tomatenpuree, opgelost in een kopje water
- 1 theelepel pikante mosterd
- 1 teentje knoflook
- 1 klein flesje rode wijn J.P. Chenet, Cabernet-Syran (25 cl.)
- 1 eetlepel boter
- olijfolie
- peper en zout
- kruiden: jeneverbessen, laurier, oregano, komijn


Bereidingswijze:

  1. Snij de paprika’s door midden en vervolgens in plakken van ongeveer een halve centimeter. Zet het even apart.
  2. Snij het vlees in stukjes van ongeveer 2 centimeter en doe er peper en zout over.
  3. Laat in een hapjespan of wok (met deksel) de boter smelten met de olijfolie.
  4. Als de boter bruist fruit u hierin de ui. (2-3 minuutjes).
  5. Voeg de vleesblokjes toe en bak ze rondom bruin. (10 minuutjes).
  6. Voeg nu het geplette teentje knoflook toe en het laurierblad en een paar jeneverbessen.
  7. Roer het een paar keer om en voeg 2/3 deel van de rode wijn toe.
  8. Warm het geheel goed door en voeg dan het water met de tomatenpuree en de pittige mosterd toe.
  9. Laat dit met het deksel op de pan 20 minuutjes sudderen.
  10. Kijk af en toe om te zien of er nog water moet worden toegevoegd.
  11. Na 20 minuten kunt u de paprika toevoegen.
  12. Zodra de paprika een beetje zacht geworden is (5 minuutjes) wordt de komijn en de oregano toegevoegd.
  13. Alles nog een keer goed doorroeren en 2 minuutjes op het vuur houden.

De meze bekri is klaar!
Serveren met rijst of gebakken aardappels en een goed glas wijn.
Καλή όρεξη, eet smakelijk!

============================================================

Update 28/9, 18:51 uur: We zijn NIET naar de patatboer geweest. We hebben gesmuld!

============================================================

Update 29/9, 15:25 uur: Hetzelfde gerecht nog eens gemaakt, maar dan met magere hamlappen i.p.v. varkenshaas. Heel goed gelukt, vlees is ietsjes stugger dan varkenshaas, maar nog steeds heel goed te doen hoor. En het scheelt aanzienlijk in prijs:
1 pond varkenshaas, ca. € 10,=
1 pond magere hamlappen, ca. € 3,50
 En voor de smaak is er nauwelijks verschil.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen