maandag 22 april 2013

Niet mokken, lekker wokken - Deel 1

Nu de winter voorbij is, veranderen ook onze eetgewoonten: geen stampotten met rookworst of erwten- en bruine bonensoep (yek!) meer.
Maar in plaats daarvan lekkere lichte gerechten, zodat je niet de hele avond met een steen op je maag zit.


Vandaag eten we kerriegehakt met rijst. Eigenlijk een beetje zelf bedacht, maar wel gebaseerd op de vele kerrierecepten die op internet te vinden zijn. Lekker met surinaamse rijst, chinese roerbakgroenten, lente-ui en zelf gebrandde cashewnoten.
Cashewnoten zelf branden is heel makkelijk. De Turkse winkel verkoopt witte, ongebrande cashewnoten. Een beetje olijfolie in een koekenpan heet maken. Dan de cashewnoten regelmatig roerend op laag vuur bruin laten worden. Uitlekken in keukenpapier en klaar. Eventueel een beetje zout erover.
En het voornaamste van dit gerecht: uit de wok en lekker snel klaar, binnen een half uur staat het op tafel!

Ingrediënten, voor 4 personen:
  • 1 pond rundergehakt;
  • wokolie;
  • 1 bosje lente-uitjes;
  • 1 zakje Chinese roerbakgroenten (AH);
  • 2 eetlepels kerriepoeder;
  • 1 zakje gele rozijnen;
  • cashewnoten;
  • 2 koffiemokken surinaamse rijst;
  • peper en zout;
  • 2 eieren.
 Bereidingswijze:
  1. Kook de rijst op een laag vuur (ca. 15 minuten);
  2. Kook de 2 eieren tot ze hard gekookt zijn, ca. 10 minuten;
  3. Verhit de wokolie in de wok;
  4. Snij de lente-uitjes fijn en fruit deze in de wokolie;
  5. Voeg de kerriepoeder toe;
  6. Voeg wat zout en peper toe; 
  7. Kruim het gehakt tot het gaar is, samen met de gefruite lente-uitjes;
  8. Voeg de wokgroenten toe en roerbak dit mee;
  9. Voeg de cashewnoten toe;
  10. Voeg als laatste de gele rozijnen toe;
  11. Giet de rijst af en laat goed uitlekken;
  12. Voeg de rijst toe aan het gehaktmengsel en roer het goed door elkaar.
  13. Nog even laten doorwarmen.
  14. Pel de eieren, snij ze in de lengt in 4 partjes en leg ze in de rondte bovenop het gerecht.
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen